Media centar

Prvi put u Srbiji: Kurs iz homeopatije za zaposlene u apotekama

22.07.2019

 

U okviru proslave 10 godina prisustva kompleksnih homeopatskih lekova proizvođača Deutsche Homeopatie Union (DHU) u apotekama u Srbiji, od oktobra 2017. godine je počela jednogodišnja

edukacija farmaceuta i farmaceutskih tehničara o osnovnim znanjima iz homeopatije.

Homeopatija je komplementarna grana medicine. Ona koristi male doze lekovitih supstanci izrađenje posebnom tehnologijom sa ulogom da stimulišu fiziološke procese u organizmu koji dovode do ozdravljenja. Nastala je u Nemačkoj, krajem XVIII veka i zbog svoje efikasnosti i bezbednosti prenela se na ceo svet.

Kod nas je homeopatija priznata od strane Ministarstva zdravlja tek 2006. godine. O osnovnim zakonima homeopatije, principima lečenja, sirovinama za izradu homeopatskih lekova, načinu izrade, upotrebi i ostalim interesantnim temama govorilo je 15 eminentnih predavača, lekara, farmaceuta i homeopata, od kojih je većina članova Sekcije za homeopatiju Srpskog lekarskog društva. Svoje iskustvo iz svakodnevne lekarske prakse sa farmaceutima beogradskih, kragujevačkih i šabačkih apoteka podelili su i pedijatri, pulmolozi, otorinolaringolozi, imunolozi i alergolozi.

Po završetku IV modula DHU akademije u 70 beogradskih, 4 kragujevačke i 1 šabačkoj apoteci naći će se nalepnice sa oznakom Savetnik za homeopatiju, a farmaceuti i farmaceutski tehničari

će nositi posebne oznake na mantilima. Kod njih će građani moći da se informišu o homeopatskim lekovima koji se mogu dobiti u apoteci, njihovim efektima, bezbednosti i ograničenjima za upotrebu, a uskoro će biti dostupan i info telefon za sva pitanja.